Denna turen gjordes i oktober och början av november. Resan inleddes med ett par dagar i Kuala Lumpur. Sen flög jag till Manado på norra Sulawesi där min tour organizer Bobby Lambaihang mötte på flygplatsen.
 
 
 
 
Vi åkte ca 30 mil söderut och övernattade på guesthouse i Doloduo. Man är nu inne i Sulawesis största nationalpark Bogani Nani Wartabone. Nästa dag besökte jag Tambun där rangern Max tog emot. En av de stora attraktionerna i Tambun är maleofågeln, en av de få fåglar i världen som kläcks fullt utvecklade och kan flyga redan från första dagen.
 
 
Jag hade förmånen att få hålla en nykläckt maleounge och sedan  se den flyga iväg till ett träd ca 50 meter bort.
 
 
Andra höjdpunkter i Tambun var den rödlistade Sulawesirallen, askspett, sulawesi-koel och röd djungelhöna.
..........................................................................................................................................................
Nästa dag besökte jag Toraut som är en bra inkörsport till nationalparken.
En yngre ranger, Henri, var min ciceron. Här fanns en hel del endemiska fåglar, några ödlor samt på däggdjurssidan ekorrar och makaker. Den apan som lever här heter Macaca nigrescens och efter en längre vandring in i regnskogen lyckades vi till slut på syn på en grupp.
 

Vi såg mängder av fåglar bl a Sulawesi-malkoha, Sulawesi-timalia, Mullers papegoja, praktlorikit, vithalsad skatstare. Framemot kvällen kom vi till ett hus där det bodde två ugglor av arten fläckig spökuggla. Detta är en pippi som inte är så lätt att få syn på.
 
 
.............................................................................................................................................................
 
Toraut kändes som en givande plats så därför tillbringade jag ytterligare en dag här. Jag bad Henri att vi skulle lägga lite extra tid på kuskusletning. Jag hade visserligen sett Sulawesikuskus i Tangkoko 2014 men det här är ett djur som man gärna återser. Kuskuser tillhör klätterpungdjuren och det finns sammanlagt 6 släkten i världen varav två på Sulawesi. Lättast att hitta är den större Sulawesikuskusen medan den mindre dvärgkuskusen är mest nattaktiv. 
Vi hade dock turen att möta dvärgkuskusen. Det blev tyvärr inga bra bilder i mörkret. 
....................................................................................................................................................
 
Jag spenderade ytterligare en dag med Henri  i Toraut och förutom alla spännande djur fick jag också uppleva den säregna floran. Här finns många trädslag och allra vanligast är olika palmer. Många är endemer.
 
 
Jag fick under den här vandringen möta mängder av för mig nya fågelarter: Gulbröstad flaggpapegoja, brungumpad hängpapegoja, Sulawesiblåkåka, grönryggad kungsfiskare, lilakindad kungsfiskare, Sulawesinäshornsfågel, svartvit gråfågel, svart glada, Sulawesihjälmörn, grön kejsarduva, brun gökduva,
.....................................................................................................................................................
En pippi som jag försökte plåta under en längre stund var Sulawesisporrgöken. Den gömde sig hela tiden bakom trädens lövverk. Till slut blev det en acceptabel bild.
 
 
 
.......................................................................................................................................................
 
 
 
 
Efter några dagar i Toraut gick färden vidare med bil till naturreservatet Gunung Ambang. Reservatet ligger i ett bergigt område och höjden varierar mellan 700 - 1760 möh. Området är särskilt intressant för fågelskådare och hyser ett stort antal endemer varav några med mycket litet utbredningsområde.Vi startade vandringen tidigt på morgonen från ca 900 möh och gick sakta uppåt. Denna gången hette min ranger Julius. 
 
Här är några av de arter jag stötte på: Oriental Cuckoo, Spotted Kestrel, Japanese Sparrowhawk, Barred Rail, Buff-banded Rail, Yellow-sided Flowerpecker, Greysided Flowerpecker, Yellow Wagtail, Black-faced Munia, Yellow-vented Whistler, Spotted Dove, Ashy Woodpecker, Sulawesi Serpent Eagle, Black-fronted White-eye, Sulawesi Pygmy Woodpecker, Fiery-browed Myna, Collared Kingfisher, Yellow-billed malkoha, Citrine Flycatcher, Spot-tailed Goshawk, Vinous-breasted Sparrowhawk, Grey-sticked Flycatcher, Rusty-belied Fantail, Sulawesi Drongo, Mountain White-eye, Purple-bearded Bee-eater.
.............................................................................................................................................................
Sulawesibiätaren (Purple-bearded Bee-eater) är en karaktärsart för området.
 
 
 
..........................................................................................................................................................
Efter lunch fortsatte vi  upp mot 1500 möh och hade här turen att möta den normalt svårskådade Scaly Kingfisher. Vi hörde White-bellied Imperial Pigeon en bit bort. Här flög en hel del vackra fjärilar bl a Papilio blumei. Julius spanade intensivt efter en av målarterna i Gunung Ambang nämligen Martinan Flycatcher. Han spelade upp lätet på sin mobil. Klockan 18 började det mörkna och vi satte oss på lämlig plats för uggleskådning. Efter en 10 minuters hörde vi Cinnabar Boobok i ett närbeläget träd och en bit därifrån satt ytterligare en uggla och svarade. Det här är en art som har ett mycket begränsat utbrednigsområde på norra Sulawesi. En tung obs. 
 
 
Efter att ha hört ytterligare någon spökuggla startade vi vandringen tillbaka i mörkret. Då hörde vi även en annan uggla, Minahasa Masked Owl ljuda i den för övrigt tysta skogen. 
 
............................................................................................................................................................
Nästa morgon ringde väckarklockan 3.30. och jag anlände Ambang 4.45 strax innan det började ljusna. Jag fick åka mc i mörkret upp till startplatsen för vår vandring. Målet med denna utflykt var bl a att försöka finna Martinan Flycatcher som vi missade igår. Det blev ockå en del studier av nya arter på vägen upp till 1500 möh. Jag noterade: Malia, Blue-breasted Pitta, Redbacked Thrush, fyra arter ekorrar, vackra fjärilar och några ödlor. 
Väl på plats letade vi en bra stund efter vår flugsnappare utan att höra ett knysst men plötsligt satt den där och sjöng. Jag smög försiktigt närmare med kameran och fick till slut trots motljus några hyggliga bilder.
 
 
 
............................................................................................................................................................
Sedan gick färden vidare norrut på slingriga och hårt trafikerade vägar till Tangkoko Naturreservat öster om Manado. Färden tog 7 timmar fastän avståndet bara var ca 30 mil. 
Tidigt nästa morgon följde jag med Bobby in i reservatet och jag fick fina bilder på östligt spökdjur, lilakindad kungsfiskare, grönryggad kungsfiskare, ockraspökuggla, svart makak (mörkare än nigrescens som jag såg i Bogani Nani Wartabone), askspett, vit kejsarduva mm. Vi letade efter den lilla Sulawesikungsfiskaren men den gäckade oss även det här året. Absolut bästa kamerabilden fick jag på ett par knölnäshornsfåglar. Hannen var i färd med att mata honan. 
 
 
 
 
Mitt under fotograferingen kände Bobby och jag att det luktade brandrök och vi tittade en bit bort och såg att området var avbränt. Någon har alltså försökt tända på mitt inne i naturreservatet. Anledningen är att man vill omvandla regnskogen till plantagemark. Samtidigt ringde Bobbys mobil och han mottog meddelandet att ett större område brinner och alla personer som arbetar i reservatet kallas till gemensam släckningsinsats.
 
 
Tyvärr fick jag inte vara kvar inne i skogen utan de sista dagarna på Sulawesi fick jag hålla mig vid den lilla floden som gränsar till reservatet. Bobby var upptagen med släckningsarbete så Mensur som jag kände sedan 2014 fick bli min guide under dessa vandringar. 
Det trevligaste fyndet var Blue-winged Pitta.
 
 
......................................................................................................................................................
Ett par dagar senare lämnade jag Sulawesi och flög tillbaka till Kuala Lumpur. Där bor min dotter Linn, hennes man Gabriel och barnbarnet Ebba. 
Redan nästa dag åkte vi med bil Cameron Highland för några dagars vistelse. Cameron Highland är ett populärt utflyktsområde i Malaysia och är känt för sina teplantager, sin sällsynta flora och fauna och sina jordgubbsodlingar. Vi bodde strax utanför Tanah Rata och gjorde utflykter i olika riktningar. 
 
 
En vandring gick till Robertson Falls med bl a flera vackra fjärilar och läckra fåglar ( Redheaded Trogon). Naturligtvis hade vi jordgubbar i matsäcken. 
En annan dag anlitade jag Eco Cameron och blev upphämtad av Satya Murthy som kunde väldigt mycket om detta bergsområde. Han visade mig fåglar, fjärilar, ormar, orkideer, kannväxter mm. Vi åkte först till Parit Falls och skådade Chestnut-capped Laughing Thrush, Oriental Magpie-Robin, Large-billed Crow, Grey Wagtail, Streked Spiderhunter, Oriental Honey-Buzzard, Lesser Racket-tailed Drongo, Golden Throated Barbet. Därefter fortsatte vi upp till Gunung Brinchang med vacker utsikt och mossbergskog. I den här skogen blommade många orkideer bl a den lillla Corybas carinatus.
 
 
Vi såg också två ormar. En var tyvärr död Mountain Slug Snake men den andra levde. Det var en Cameron Highland Pitviper som är endemisk för detta området (samt Frasers Hill).
 
 
Satya är medförfattare till boken Montane Birds of Cameron Highlands utgiven av Regional Environmental Awareness Cameron Highlands. Ett av syftena att ge ut denna bok var att dela ut den till skolelever för att öka deras intresse att bevara naturen i närmiljön.
 
Samtliga bilder har jag tagit själv med min Nikon D600, teleobjektiv Tamron SP 150 - 600 mm, zoomobjektiv Tamron 24 - 70 mm, Canon Powershot D20.
 
..............................................................................................................................................................
 
 
 

2 kommentarer

F

28 Dec 2015 16:53

Fin pippi, men giraffen ser inte riktigt ut att höra dit :)

Linn

11 Jan 2016 12:35

Näshornsfåglar gör sig verkligen bra på bild!!
Jag hade velat se spökdjuret också!

Svar: När Ebba blir större vill hon säkert se var hon är född och då är det bara en kort flygtur till Sulawesi. Hon skulle gilla Spectal Tarsier och här är det någorlunda lätt att få möta de annars svårspottade spökdjuren.
boantberg.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej