Det här inlägget beskriver en sex dagars resa till södra Norge.
Vi startade på morgonen kl 7 den 21 juli från Linköping och efter 66 mils körning på rätt små ibland slingriga vägar kom vi till Treungen i Telemarks fylke. Vi installerade oss i en hytte bekant från föregående år och hann med en liten kvällstur upp på Skuggenatten. Efter en regnig dag började det äntligen klarna upp men så mycket mer än några enstaka hed/ljungblåvingar blev det inte.

Vi var tidigt uppe nästa morgon men vädret var inte det ideala för fjärilsobservationer. (växlande molnighet). Vi observerade den ena sandgräsfjärilen efter den andra och det såg inte så lovande ut. När vi kommit upp på ca 370 möh satt den där på en ljungplanta. Målarten för den här utflykten var mindre bandgräsfjäril eller svabergringvinge som den heter på norska. Den har en mycket liten utbredning i Skandinavien i Telemark och Östagder. Närmaste fyndplatser är sedan Sydeuropa.



Vi såg ett flertal bandgräsfjärilar på höjder mellan 370 - 430 möh. I och med att solen allt mer tittade fram och det blev varmare blev fjärilarna mer aktiva.
Nästa dag startade vi kl 8 från Treungen Vi körde först norrut och när vi kom ut på E134:an svängde vi västerut. Ett stopp vid det trevliga bageriet i Smörkleppsdalen. I Röldal svängde vi in på väg 13, passerade Sand och hann precis till färjan över Jösenfjorden. Vi hade bokat en hytte i Fossane nära Vormeland och blev bjudna på kaffe och smörgås av det trevliga värdparet. Eftersom vädret var hyggligt bestämde vi oss för en tur till Ritlandskratern redan denna eftermiddag.
Vi åkte till parkeringen i Kleivaland. Därefter en 4 km lång promenad på grusväg, passerade Ritlandssjöarna och sedan uppför den steniga branten som fläckvis var rätt hal.

Nu följde vi leden och försökte med GPS:ens hjälp hitta höjden 720 möh. När vi nått rätt höjd kollade jag koordinaterna och såg att de inte alls stämde. Jag hade som väl var även koordinaterna angivna i grader, minuter och sekunder och det räddade dagen. Vi uppsökte platsen med angivna koordinater och Ann stod då bara ett par meter från växtplatsen. Växtplatsen för skredvedel är mindre än en kvadratmeter och i år fanns det bara en blommande stjälk. Nu förstod varför vi missade denna raritet förra året eftersom vi saknade GPS:en.


Jag gick sedan högre upp på Austmannshovudet för att leta efter norsk malört. Det fanns dock inte så mycket tid att söka fler arter då det började bli sent på dagen och vi hade ett par timmars vandring tillbaka till civilisationen.
Nära Ritlandssjöarna fanns en del intressanta "meteoritstenar".
Ritlandskratern är en ca 2 km bred krater som skapades vid ett meteoritnedslag för 500 - 600 miljoner år sedan.

Nästa dag fortsatte resan söderut. Vi passerade rondellen i Tau och hade avtagsvägen mot Strands kyrka som utgångspunkt. Vi stannade vid en parkeringsficka ca 1 km söder om avtagsvägen och i anslutning till några stenhällar nära vägen växte hedjohannesört.

Övernattning på vandrahemshotellet i Vaulali.
Nästa morgon fortsatte turen söderut. Vi tog färjan mellan Oanes och Lauvik och åkte vidare mot Sviland sydost om Sandnes. 600 m väster om Skjelbreidstjernen fanns en blöt betesmark där jag till slut lyckades skaka fram 3 ex av hedjungfrulin. Man höll tyvärr på att förstöra den här växtplatsen. Jag gissar att man planerade för någon form av bebyggelse.

Vi gick en sväng i Rogaland Arboretum för att leta endemiska Sorbus-arter. Resultatet blev rätt klent så vi fortsatte till vår hytte i Treungen.
Söndagen den 26 juli blev en transportdag hem. Vi startade kl. 8 från Treungen och var hemma i Malmslätt tio timmar senare. Totalt hade vi på 6 dagar åkt 209 mil.
Samtliga bilder har jag jag tagit själv med min Nikon D600, zoomobjektiv Tamron 24 - 70 mm F/2,8.
Kommentera