1975 var Ann och jag under tre veckor i juli på Madagaskar och det här var ett land som gjorde intryck. Det var min förhoppning att jag någon gång senare skulle kunna återvända till ön utanför Afrikas östra kust och 34 år senare realiserades denna dröm.
Tidigt på morgonen den 19 juli flög vi, ( Daniella, Martin, Linn, Felicia och jag ) från Stockholm via Paris till Antananarivo. Flygturen från Paris med Air France tog 10 timmar och vi landade på Ivato kl. 21.50 svensk tid (22.50 Madagaskartid). Lång kö att komma igenom Immigration och vissa i sällskapet smet in i kön Resident. Vår tour organizer Ben fanns på plats och en av hans anställda körde oss till hotell Mellis. Lång flygtur men ingen större dygnsomställning.
Tidigt på morgonen nästa dag blev vi upphämtade av vår guide Prosper och en chaufför vid namn Sophro. Vi var på väg till Ankarafantsika NP nära Majunga på nordvästra Madagaskar.

Vår eminente guide Prosper
Bitvis var vägen rätt kurvig och vissa mådde illa och vissa tog åksjuketabletter. Resan till nationalparken tog 9 timmar inkl. lunchpaus. Vi checkade in i två bungalows.
Våra bungalows var rena djurparken. Varje dag upptäckte vi nya djur i rummet. 4 arter ödlor, grodor, gräshoppor mm. Husen låg nära Lake Ravelobe och varningsskyltar antydde att man skulle vara försiktig vid strandpromenader. Nilkrokodiler !

Ankarafantsika NP består mest av lövfällande skog. Denna torra tropiska skog hyser en mycket hög andel endemer.
Nästa morgon träffade vi vår lokala guide Olga och första vandringen startade redan kl. 8 . Vi såg en del fåglar: Madagascar Bulbul, Crested Drongo, Common Jery, Common Newtonia, Madagascar Paradise Flycatcher, Longbilled Greenbul. Vår första lemur var en grupp Coquerels Sifaka. De lever i grupper på 4 - 8 djur på ett område som är 1 - 2 ha.

Nästa lemur var Milne Edwards Sportive Lemur som satt i en hålighet i ett träd.

Vi såg också en grupp Western Wooly Lemur som satt och sov ganska högt upp i ett träd. Otaliga arter av ödlor namngavs som t ex Zonosaurus laticaudatus ( en av 17 endemiska Zonosaurus-arter )


Vi fortsatte vandringen i ett mera öppet landskap och kom fram till en ravin. Där flög Madagascar Kestrel. Tillbaka in i skogen där vi hörde Cuckoo-Roller och såg den mindre vasapapegojan. Vi fotograferade vår fjärde lemur, Common Brown Lemur.

I ett träd vid vår bungalow satt en Madagascar Hoopoe.

Nästa dag hade vi bokat en ny tur med vår guide Olga. Vi vandrade runt Lake Ravelobe. Vi såg följande fåglar: Madagascar Magpie-Robin, Madagascar Hoopoe, Ashy Cuckoo Shrike, Yellow-billed Kite, Purple Heron, Madagascar Pygmy Kingfisher, Madagascar Buttonquail, Common Jery, Common Newtonia, Madagascar Bee-eater, Black-crowned Night Heron, Whitefaced Whistling Ducks, Squacco Heron, Sickle-billed Vanga, Grey-headed Lovebird. En av de allra vackraste fåglarna var Crested Coua.

Vi såg inte många krokodiler ( futtiga 2) i kanten av Lake Ravelobe men vi noterade ytterligare en orm. Dromicodryas quadrilineatus (Four-striped snake).
På Madagascar finns många endemiska träd och de fyra träden av Adansonia madagascariensis ssp buenensis vi passerade skulle vara de enda i världen av sin underart.

Efter en kortare lunchrast var det dags för en båttur på Lake Ravelobe. Vi såg Glossy Ibis, Black Egret,
Madagascar Pymy Kingfisher, Squacco Heron, Black-headed Heron, Great Egrets, African Darter, Comb Duck, Madagascar Bee-eater, Green-backed Heron, Purple Heron, Cattle Egret,

Höjdpunkten på turen var dock Madagascar Fish Eagle, som vi såg i norra änden av sjön. Det finns bara kvar 40 par (de flesta i Ankarafantsika NP) vilket gör den till en av de sällsyntaste fåglarna i världen.

Vi var tillbaka igen kl. 16.30 och jag passade på att göra en egen liten vandring. Det blev mest repriser av vad jag tidigare upplevt.
På grund av vissa tråkiga händelser var det förnärvarande inte tillåtet att genomföra nattvandringar i Ankarafantsika så man kunde komma i säng i hyfsad tid.
....................................................................................................................................................
Nästa dag var det dags att resa tillbaka till Antananarivo. När vi åkt ca 1 timme frågade vi Prosper och Sophro om vi kunde stanna vid något hus här på landsbygden och se hur en malegassisk familj lever. Vi blev inbjudna till en familj bestående av 8 personer. De bodde i ett litet hus på ca 15 kvadratmeter.

Familjen ägde ett par zebus och en kärra så att han kunde frakta in de grönsaker och frukter de odlade in till marknaden. De berättade att det tog flera timmar varje dag att samla in ved för att kunna laga middag. Här finns ingen el så på kvällarna när det var riktigt mörkt redan strax efter 18 satt man och pratade med varandra och berättade sanna och påhittade historier. Flera av barnen ägde en mobiltelefon som man fick gå många km för att få laddad. Ett väldigt annorlunda liv mot det vi är vana vid.

Dagarna i Ankarafantsika hade inte innehållit några kulinariska högtidsstunder så vi längtade tillbaka till huvudstaden där restaurang Sakamanga blev en plats vi besökte många gånger. Martin och Daniella hade rekat stället innan.
Nästa resa gick österut och målet var Andasibe och Mantadia, två nationalparker ca 4 timmars resa från Tana. Vi stannade ca 80 km från Tana vid en reptilpark där vi på nära håll fick bekanta oss med en mängd olika kameleonter, några bladsvansgeckos, madagaskarboa mm. Vi matade Furcifer oustaleti och Calumma parsonii med gräshoppor.
Framåt eftermiddagen anlände vi Vakona Lodge i Andasibe. Prosper anlitade en lokal guide vid namn Fano. Innan mörkret hann vi med en kortare promenad i omgivningarna. 

......................................................................................................................................................
Nästa morgon blev det en kort biltur till Mantadia NP. Vägen var dålig och ibland färdades vid genom stora vattensamlingar. Det började med en grupp Common Brown Lemur. Sen följde en rad häftiga fåglar. Blue Coua, Velvet Asity, Pitta-like Ground Roller, Common Jery, Tylas Vanga, Madagascar Magpie-Robin, Madagascar Paradise Flycatcher, Souimanga Sunbird, Common Sunbird-Asity, Vi gick uppför en höjd där Fano bad oss vänta. Efter en kvart kom han tillbaka med ett leende. Han hade hittat en grupp diademsifakor.

Från början var de en bit bort men vi stod alldeles stilla så de verkade vänja sig vid vår närvaro i skogen.
Till slut var de bara 3 - 4 m ifrån oss. Under vandringen demonstrerade Prosper en massa endemiska växter.
Snart upptäckte Prosper en ny lemur, Eastern Lesser Bamboo Lemur (Hapalemur griseus)

Framåt eftermiddagen återvände vi till Vakona Lodge. Klämde en pizza för att ha krafter att genomföra en nattvandring. Vi åkte till ANGAP:s kontor MItsinjo. ANGAP = The national Association for the Management of Protected Areas.
I ficklampans sken såg vi en fem olika kameleonter, en bladsvansgecko Uroplatus sikorea, grodor av släktet Mantidactylus som spelade. Vi fann också två nya lemurer Eastern Wolly Lemur och Goodmans Mouse Lemur.

Två lysande ögon från Goodmans Mouse Lemur. Jag var inte mer än 3 m från den här lilla musmakin. Firade dagens trevliga upplevelser med en zebu-file i grönpepparsås.
....................................................................................................................................................
Klockan 6 nästa dag var det uppstigning och den här dagen hade vi planerat ett besök i Andasibe NP. Vi mjukade upp oss med några fåglar: Blue Coua, Madagascar Coucal, Greater Vasa Parrot, Cuckoo-Roller, Common Jery, Madagascar Paradise Flycatcher, Long-billed Green Sunbird, Madagascar Bulbul, Madagascar White-eye, Madagascar Magpie-Robin,
Efter någon timme stötte vi på den första gruppen av indrier. Indrin är Madagaskars största lemur, som känns igen på storlek och mycket kort svans. Man hör på flera kilometers avstånd det vemodiga ropet när en flock signalerar till en annan.

Den här gruppen höll just på att äta frukost men till fotografernas frustration så verkade de bajsa mer än de åt. Vi fortsatten vandringen och mötte ytterligare en grupp indrier. Alldeles bredvid satt tre Eastern Wolly Lemur.
Efter flera timmars vandring i regnskogen smakade matsäcken utsökt.

Vi försökte lära oss några av de cirka 60 arterna av släktet Phelsuma men en del är rätt svåra att bestämma.
Under eftermiddagen besökte vi Lemur Island och då förstår man bananens betydelse.

Common brown lemur

Black and white Ruffed Lemur

Diademed Sifaka
På eftermiddagen åkte vi hem och hälsade på vår guide Prosper som bodde i ett mindre hus i Andasibe.
På kvällen gjorde vi en ny nattur med flera kameleonter, några olika geckos och några nattaktiva grodor. På en gren alldeles ovanför våra huvuden satt några Madagascar Bulbul och sov. När våra ficklampor träffade gruppen öppnade de omedelbart ögonen.

Kvällen avslutades med ett spännande möte med Wiesel Sportive Lemur, Lepilemur mustelinus.
...................................................................................................................................................
Följande dag fortsatte resan först österut på bitvis slingriga vägar. Några i sällskapet blev åksjuka så vi var tvungna att stanna för att hämta frisk luft. Prosper demonstrerade vilka olika frukter man odlar längs vägkanten. Efter 4 timmar anlände vi Toamasina där vi åt lunch. Efter ytterligare 2 timmars färd var vi framme vid Mahambo Beach där vi övernattade på Hotel la Pirogue. En god middag och lite resesnack i Daniellas och Martins bungalow. Martin upptäckte efter en stund en kackerlacka i rummet, en till och en till. Efter den femte individen var det dags at gå tillbaka till sin egen förhoppningsvis "kackerlackfria" bungalow.
.........................................................................................................................................................
Morgonen därpå gällde tidig uppstigning och en bilresa på 1,5 timmar till färjeläget i Soanierana Ivongo. Vi sa adjö till Prosper och vår chaufför Charles och så gick vi ombord på den lilla färjan. Bolaget visste säkert att vågorna gick höga så därför placerade man ut spyhinkar lite här och där. Ungefär halvvägs över till Ile Saint Marie girade båten kraftigt för att inte krocka med 15 m knölval. Efter en båtfärd på 1,5 timme anlände vi Ambodifotatra. En bil tog oss till vårt hotell, Masoandro Lodge.
Vi åt lunch på lodgens utematsal med en fin utsikt över alla knölvalar som befann sig i sundet.

En lugn em på hotellet med omgivningar.
......................................................................................................................................................
Nästa dag hyrde vi cyklar för att utforska ön. Vi cyklade söderut förbi Ambodifotatra ner till piratkyrkogården.

Vi fick tag på en guide som trodde han kunde begära ett alltför högt pris men som man av andra anledningar heller inte glömde bort. Den mest berömde piraten som varit här var kapten William Kidd. Han är dock inte begraven på Madagaskar.

På eftermiddagen delade vi på oss och jag fotograferade några spännande djur.

Euchromia folletii
..........................................................................................................................................................
Denna morgon var det dags för vissa i sällskapet att hyra motordrivna tvåhjulingar. Daniella och Martin delade på en motorcykel och Linn och Felicia hyrde var sin scooter. Själv tog jag en promenad till Ile Saint Maries enda regnskog Kalalao Forest. Min guide Justin var inte så bra på engelska men jag hade i alla fall någon som hittade vägen. Jag fick några nya fåglar på min Madagaskarlista. Madagascar Green Pigeon, Mascarine Martin, Madagascar Buzzard. En av de mest intressanta djuren jag mötte var kolonien av Madagascar Flying Fox. Madagaskars största fladdermus med ett vingspann på över 1 m.

Framåt eftermidagen kom jag ut på landsvägen och döm om min förvåning när Linn och Felicia passerade i en jeep. Linn var ordentligt bandagerad efter ett besök på sjukhuset i Ambodifotatra. Under scooterturen fungerade inte bromsen på hennes scooter i en nedförsbacke så hon rutschade av vägen och skadade sig på flera delar av kroppen. Läkaren på sjukhuset hade sytt ihop de djupaste såren.

Det var knappast möjligt för Linn att stanna kvar de resterande tio dagarna på Madagaskar men hur skulle vi få hem henne snarast möjligt ?
Tidigt nästa dag ringde jag SOS Alarm i Köpenhamn för att diskutera den prekära situationen. Linn tog en taxi till sjukhuset för återbesök. På SOS Alarm påpekade man att vi behövde ett läkarintyg som styrkte Linns skador och den medicinska behandling hon fått. Så Martin och jag tog en taxi till sjukhuset och med en liten pengagåva till doktorn bekräftade Linns läkare på telefon till Köpenhamn skadeläget.
Efer sjukhusbesöket bestämde vi oss för en utflykt ner till öns sydligaste del, I aux Nattes. Vi hoppade in i en taxi-brousse och när jag fällde tillbaka mitt säte lyckades jag göra hål på en bensindunk bakom mig. Flera liter bensin rann ut på bilgolvet. Vi tog oss snabbt ut bilen och Felicia försökte skölja bort bensinstanken från sina skor med hjälp av havsvatten.
Vi hittade två mindre taxibilar som tog oss till I aux Nottes. Sista transporten över till den lilla ön skedde med hjälp av två piroquer.


Här fans också en mängd vackra epitytiska orkideer. Det här var vår sista dag på Ile Saint Marie.
...........................................................................................................................................
Vi flög tillbaka till Antananarivo och Felicia och jag återvände till hotell Mellis. Vi tog en promenad till hotell Colbert och njöt av deras läckra bakverk. Sista gemensamma middagen intogs förstås på restaurang Sakamanga. SOS Alarm hade under tiden ordnat med en hemtransport till Stockholm för LInn tillsammans med Daniella och Martin som redan var incheckade på planet. Hon fick tom en business-biljett.
......................................................................................................................................................
Nästa morgon ringde väckarklockan tidigt och klockan 6 kom Prosper och hämtade oss för transport till Ivato. Kl. 9.25 lämnade vi Tana och 50 minuter senare mellanlandade vi i Toamasina. Alla passagerare var dock tvungna att lämna planet. Efter en halvtimme fick vi boarda igen och vi var glada att komma iväg. Tyvärr var det något fel med planets ena propeller så det var bara att kliva av igen. De skulle nu försöka flyga hit en tekniker från Tana. Femtio minuer senare klev vi på planet igen och det kändes inte helt ok att sätta sig i en maskin med propellerproblem. Båda propellrarna snurrade igen och 45 minuter senare landade vi i Maroantsetra.
På flygplatsen mötte vår nye guide Claudio oss En taxi körde oss till hamnen där en mindre båt väntade för att ta oss till ön Nosy Mangabe. Enligt skepparn skulle det inte vara någon sjögång men när vi kom ut på öppet vatten sköljde vågorna in över båten och våra väskor som låg rätt öppet blev ordentligt blöta. Felicias resväska i tyg klarade inte transporten så när vi efter 25 min anlände till ön var delar av hennes packning blöt. När hon packade upp sina blöta ägodelar kom en närgången White-fronted Lemur och hälsade på.



Vi såg kameleonter, bladsvansgeckos, fladdermöss mm men aye-ayen gäckade oss och till sist fick vi ge upp och krypa ner i tältet.
..................................................................................................................................................
Klockan 6 gjorde Claudio och jag en liten morgonpromenad och då fann vi alldeles nygnagda ramy-nuts på en plats där vi letade under gårdagskvällen. Oj vad nära vi måste varit vår aye-aye.

Vi hade dock haft ett innehållsrikt dygn på ön och fortsatte kl 9 vidare med båten över Antongilbukten ner mot Tampolo på Masoalahalvön. Den här gången var våra resväskor omsorgsfullt överdragna med presenningar. Även här fanns en del klölvalar och en delfin som måste ha varit Indopacific Hump-backed Dolphin. Det tog bara en timme och en kvart innan vi landsteg vid Tampolo Lodge. Vi var de enda gästerna. Med tanke på att vi var långt ifrån civilisationen var det mycket hög klass på tre-rätters lunchen. På eftermiddagen vandrade vi först norrut längs stranden och fick ta oss över tre floder (vad, båt med hål i, piroque)
Vi passerade flera platser med orkiden Angraecum sesquipedale. När Darwin någon gång på 1800-talet upptäckte blomman konstaterade han att det måste finnas en insekt med mycket lång sugsnabel som pollinerar den.

Flera tunga fågelarter beskådades som t.ex Scaly Groundroller, Madagascar Serpent Eagle, Rufous Vanga. Vad vi verkligen hoppades på var Red Ruffed Lemur och när vi nästan gett upp hoppet hörde vi på långt avstånd det karakteristiska lätet.
Uppe i ett träd satt tre mycket vackra lemurer med röd päls och signalerade.

Under vandringen tillbaka hade vi fina observationer av White-fronted Lemur. Snart började det regna så vi blev rätt blöta. Fick bråttom hem till vår bungalow. Torkning av blöta kläder.
.....................................................................................................................................................
Morgondusch i kallvatten. Förmiddagsvandringen innehöll Panther Chameleon, Frances`s Sparrowhawk. två Red Ruffed Lemur, Madagascar White-Eye, Plötsligt dök det upp en flock vangor med Hook-billed Vanga, Helmeted Vanga, Tylas Vanga och Bernier`s Vanga. Det finns drygt 20 arter vangor på Madagaskar och Komorerna och Bernier´s Vanga är en knepig art att finna. A great event.

Bernier´s Vanga
På samma plats fann vi också Ashy Cuckoo-Shrike ,Velvet Asity och Madagascar Pygmy Kingfisher.

Madagascar Pygmy Kingfisher
Vi var tillbaka framåt em och åt en som vanligt eminent måltid. Utåt såg inte restaurangen så märkvärdig ut.

Restaurang Tampolo Lodge
På kvällen var det dags för natt-tur och resultatet blev följande: Weasel Sportive lemur, Madagascar Scops Owl, Madagscar Sparrowhawk och Eastern Woolly Lemur.

Eastern Wooly Lemur
Nästa dag återvände vi med samma båt till Maroantsetra. Vi checkade in på Relais du Masoala. Under lunchen underhöll en stor mängd Phelsuma-ödlor i en närbelägen Ravenala. Claudo och jag gick på grodjakt och i en damm strax utanför stan fann vi ett par riktigt stora tomatgrodor.

Senare samma kväll när Felicia och jag satt och åt middag fick vi ett meddelande att en kille vid namn Frank sökte oss. Han hade med sig en tom plåtburk och i den fanns en Lowland Streaked Tenrec. Han släppte ut den vid vår bungalow så att den kunde förevigas på bild.

Ordet fulsnygg passar väl bra in på denna märkliga krabat.
.....................................................................................................................................................
Ryktet spred sig att vi var intresserade av djur och tidigt nästa morgon kom en trädgårdsarbetare och ringde på och förevisade en groda som han hittat. Han fick en liten slant och en kort stund senare levererades en orm, som jag bestämde till Madagascarophis colubrinus, Madagascar Night Snake. (lätt giftig).

Efter ytterligare en halvtimme var han tillbaka med en större orm av arten Leioheterodon madagascariensis, Madagascar Giant Hognose Snake. Det här exemplaret var ca 1,5 m långt.

Det var rätt bekvämt att bara sitta utanför bungalowen och vänta på nästa djurleverans. Tyvärr var vi tvungna att lämna Maroantsetra efter lunch. När vi checkade in på flygplatsen var vi glada att Claudio var med och kunde bistå incheckningen för här var engelska ett okänt språk. Senare under eftermiddagen var vi tillbaka i Antananarivo. Middag på Villa Vanilla. En restaurang som smaksatte både varmrätter och huvudrätter med vanilj.
De två återstående dagarna i huvudstaden ägnades åt shopping, besök på djurparken Tsimbasasa (förändrats till det sämre jämfört med 1975), goda måltider, stadsvandring mm.
Efter tre innehållsrika veckor på Madagaskar var det så dags att ta farväl av vår väldigt trevlige och kunnige guide Prosper och sätta sig på planet hem. Drygt sex år har gått sedan dess men vi har fortfarande kontakt med Prosper och kanske blir det en ny Madagaskarresa 2016. Mycket återstår att se och uppleva.
Samtliga bilder har jag tagit själv med min Nikon D80, teleobjektiv Nikon 70 - 300 mm och Nikon zoomobjektiv 24 - 70 mm.
2 kommentarer
Felicia
08 Jan 2016 14:52
Fin beskrivning av en mycket häftig resa! Och åter väldigt fina bilder tagna med din kamera, men jag misstänker att det är jag som har tagit sjukbilden på Linn. Tycker dock det är helt okej att du tar cred för den :)
Linn
11 Jan 2016 07:50
Håller med föregående kommentator, och vilken händelserik resa vi hade! Jag gillar särskilt bilden på kingfishern, men är lite besviken över att bilden på indiernas morgontoalett uteblev. :D
Om man ska vara petig så var väl förresten inte plåtburken tom om det fanns en tanrek i den. :p
Kommentera